Liever iets Anders
De vraag is, wie is liever niet iets anders? Misschien heb je liever een iets grotere neus, of juist een wat kleinere. Misschien heb je een goed bord couscous besteld in een restaurant, maar bij de aanblik van het gerecht bedenk je dat je toch liever iets anders had gegeten. Liever iets Anders is een theatergroep van drie Utrechtse theater- en educatie studenten: Arthur Buchholz, Ruben Bosch & Rick Snelderwaard.
Hieronder is een overzicht van de voorstellingen die zijn gemaakt.
Wij stellen onszelf een vraag en maken vanuit die vraag een onderzoekende voorstelling.
Niets dan goeds
Je wilt maar wat graag alles uit het leven halen, maar wat is er eigenlijk mis met doodgaan? Hoe is het überhaupt om dood te zijn? Dood ga je toch wel, hoe je het ook went of keert. Dus laten we de dood in het zonnetje zetten met onze roze bril op.
Wij van ‘Liever iets Anders’ willen de dood graag omarmen in jullie gezelschap. Begrijp ons niet verkeerd, niemand van ons wilt ook daadwerkelijk overlijden en we garanderen dat dit ook niet zal gebeuren. Graag nodigen we jullie uit voor onze absurde begrafenis met een kist vol toeters en bellen. Geen tranen meer voor je dode cavia! Want het leven is een feest en dat moeten we ook van de dood gaan maken.
Liever iets Anders is een drietal gevormd door Arthur Buchholz, Rick Snelderwaard en Ruben Bosch. Met z’n drieën maken we zware thema’s licht. Kom met ons mee door gedachtegangen met af en toe een scherpe bocht of gekke kronkel.
En dan is het bier ook nog eens op
Geen paniek, ik herhaal geen paniek.
Gewoon rustig blijven ademen, nu het nog kan.
Want we hebben wel een probleem.
We hebben een grandioos probleem.
Ik ben bang dat dit de laatste plek is waar we ooit zullen komen…..
Welkom in de nabije toekomst. De ijskappen zijn gesmolten, de lucht is grauw en het waterpeil stijgt en stijgt. De wereld is uitgeput en onleefbaar geworden. Gelukkig hebben wij een leefbare plek gevonden: het café, maar het is ook een kwestie van tijd voordat het water deze plek heeft ingenomen.
Met elkaar gaan we onze laatste momenten hier op aarde delen. Met behulp van slingers, ballonnen en meezingers gaan we er toch maar een feestje van proberen te maken. Maar lukt dat wel als het bier ook op blijkt te zijn?
Wilde Vragen
Wat gebeurt er als je een neushoorn en een leeuw op het toneel zet? Klinkt misschien gek, maar we vragen het ons oprecht af. Waar halen we ze vandaan? Zouden wij het overleven? We zijn begonnen met een vraag, maar we zien door de leeuw en de neushoorn het bos, of in dit geval de savanne niet meer.
Samen met het publiek gaan de drie spelers van Liever iets Anders op onderzoek uit. We bekijken deze kwestie vanuit ons perspectief, dat van de neushoorn en die van de leeuw.
We fantaseren over wat er zou kunnen gebeuren als je een leeuw en neushoorn op het toneel zet. Tijdens de zoektocht naar een antwoord ontstaan er weer nieuwe vragen en uit die vragen ontstaan weer nieuwe vragen. Al snel realiseerden we dat bevragen misschien wel belangrijker is dan beantwoorden.
We geven de spelers na elke voorstelling een daverend applaus. Vaak zelfs een staande ovatie. Maar heeft iets wat je standaard doet nog wel waarde? Voelen wij sociale druk, of komt het applaus oprecht vanuit onszelf? De drie spelers van Liever iets Anders vroegen zich af waarom wij tegenwoordig applaudisseren en wat het momenteel nog betekent. Ze nemen jullie mee in een onderzoekende voorstelling waarbij het publiek uiteindelijk zelf mag bepalen wat het voor hen betekent. Geen zorgen, applaudisseren bij deze voorstelling is zeker toegestaan.
In “Laten we hem een centje geven” gaan we ons verdiepen in het verhaal van zwerver Olsen die op een tragische manier sterft en toch tal van verhalen meemaakt. Ondertussen vragen de spelers zich af of het applaus nog wel zoveel waard is. Er is echter publiek, dus er moet toch een verhaal verteld worden.
De krant Trouw berichtte al over het inmiddels welbekende klapinflatie. Daar werd de Nederlander ook al gewezen op de gevaren van een staande ovatie. We staan nu dus aan het begin van een klaprevolutie in de Nederlandse theaters. Er moet iets veranderen, want anders is het misschien wel te laat. Niet overtuigd? Of maakt het je geen klap uit? Laat ons je overtuigen!